středa 12. března 2014

shrnutí prvního školního týdne

      Tak a je tu shrnutí prvního školního týdne. Žádný výlety se nekonaly takže měl poměrně klidnější průběh kdy sem se předevšim seznamoval s výukou a najížděl na novej semestr na nový škole. Ale o zábavu bylo taky postaráno :-)

pondělí

     Alespoň co se výuky týče, to nazačalo zrovna dobře. To, že si Amík Aaron splet čas první přednášky (mě se její čas ve školním systému nezobrazoval), která byla místo v deset až v jedenáct a dorazili sme na ní tak o hodinu dřív by nevadilo. Když sem potom šel na zahraniční oddělení stejně jsem totiž zjistil, že byl tenhle předmět z neznámých důvodů zrušen. "Aktuální témata ve východoasijské kultuře" hold budu muset oželet. OK. Jenže když sem mimo to zjistil, že mi zrušili i další dva z  celkově pěti předmětů, to už tak fajn nebylo - "Aktuální témata v čínské ekonomice a obchodu" a "Peníze a bankovnictví v Asii" asi s klidem smetli ze stolu - chudák Stíbinka :-). Z pěti předmětů mi tak zbyly jen dva - "Korejská konverzace" a "Marketingové strategie ve východní Asii". No nic, prozatím sem to nechal ležet ladem, do pátku je čas se v informačním systému přehlásit na jiný předměty a tak mám aspoň čas navštívit víc přednášek a ty, který se mi budou líbit nejvíc si pak následně zapsat.
     Skočil sem tak alespoň na snídani do Yonsei Plaza (jedno z center dění univerzity, je to budova s krámky a jídelnami) a chystal sem se odevzdat pasový fotky na Alien card (povinná karta pro dlouhodobě pobývající cizince v Koreji) na zahraniční oddělení. Jenomže korejská byrokracie vyžaduje čistě bílé pozadí a asi deset dalších bodů, které musí fotka splňovat, a tak sedám na autobus a vyrážím se nechat vyfotit do města. Na zpáteční autobus pak čekám skoro hodinu, fakt ideálně zabitej čas. Prudérní půlku dne tak mám za sebou, a jelikož mě tenhle den nečekaly už žádný ani potencionální přednášky, jdu si koupit něco ke svačině a na pokoji se prodírám předměty, který bych si na místo těch zrušenejch mohl zapsat. Večer pak spolubydlící objednává donášku pizzy na pokoj což zapříčiní, že alespoň jeden večer vynechávám rejži. No aspoň něco. :-)
spolubydlící Alex s pizzou

úterý

     Tak a je tu korejština :-). Byla to ale klasická úvodní hodina, kdy se představil předmět, požadavky a tak dál, takže ve výsledku na jazyk moc nedošlo. Každopádně pocit z vyučující dobrej a navíc sme konečně poznali Číňany o kterejch sme věděli, že sem taky dorazili na studijní pobyt nicméně je doteď nikdo neviděl. :-) Po korejštině sem se vydal obhlídnout ještě jeden předmět a pak zaskočil na něco k jídlu  do školní pekárny. Je to tu sice dražší ale výběr a kvalita znamenitá.
     Odpoledne všechny zahraniční studenty ještě čeká povinná prezentace jejich domácích univerzit korejským zájemcům o pobyt v zahraničí. Popravdě sem se na tuhle "událost" před skoro zaplněnou aulou nijak nenachystal ale myslim si, že sem to nakonec v těch dvou vyhrazenejch minutách z patra zvládnul celkem dobře. Vychválil sem krásu našich koní a rychlost našich žen (nebo se to řiká naopak...? :-)) trochu zavtipkoval čemuž se k mému překvapení i větší část obecenstva zasmála, samozřejmě sem nezapomněl na naše pivo, krásu Prahy i naší přírody, milé lidi a pár slov o MUPce.
     Večer sme si pak ještě vyrazili na chvíli posedět do jednoho z barů na dvě pivča a Amík Teylor objednal ňákej set 72% panáků. Očekával sem pěknou kopanici ale překvapivě to kousalo míň než obyčejná vodka nebo rum. Teda aspoň mě, ostatní mě měli trochu za blázna jak to mužu s takovym klidem mít. No hold sem chlapec z Čech no :-).
ááá, jááá... :-)
tak sem slavnej i v Koreji :-)

středa

     Od devíti mě čekaly tři hodiny korejštiny a první dávka korejské abecedy. Musím říct, že oproti japonštině je tohle o hodně lehčí a líp se to pamatuje což mě potěšilo. S korejskou spolužačkou Crystal pak skočímě na oběd a jdu si trochu oddáchnout na kolej. Jelikož sem měl konečně trochu klidnější den navečer sem ještě vyrazil na procházku kampusem a udělat pár fotek a cestou na kolej se stavil v krámku koupit pár věcí co sem na pokoji postrádal - termohrnek na čaj, pantofle který sem si nechal v ČR a taky malej ručník s univerzitním logem - první kousek do doufám větší sbírky :-)
ručník s univerzitním logem :-)
krásné venkovní univerzitní divadlo
pohled na knihovnu a menší část kampusu
výhled skrze kampus do jeho okolí

čtvrtek

     Ráno mám dvě zajímavý přednášky marketingu kde probíráme mimo jiné reklamy a Gangnam Style. Po nich už mám celý den volno a tak v klidu napíšu příspěvek z výletu na jihovýchod do tohohle svého teenage deníčku a skočim na oběd do univerzitní jídelny kdy poprvý v Koreji jím PŘÍBOREM! :-)
     Odpoledne si na Mezinárodním oddělení vyzvednu pas, kterej sme odevzdávali kvůli vytvoření cizinecké karty. Ve tři hodiny sem pak měl přednášku ale jak už částečně vyplývá z textu, žádná se nekonala, opět je totiž asi zrušen celý předmět. V půl pátý sme pak ještě  měli sraz s místníma studentama. Univerzita pro nás vytvořila program, kdy jeden Korejec dostanete jednoho zahraničního studenta a vzájemně se mají obohacovat. No zní to náramně idealisticky a moc sem od toho nečekal, ale dostal sem fajn týpka co navíc strávil jeden semestr u nás v ČR, a i ostatní kluci dostali fajn lidi, takže sme se hned společně domluvili na posezení a poklábosení na příští týden. Na večer sme pak byli domluvený, že korejští spolubydlící objednají večeři na pokoj a trochu u toho pokecáme, což byl nakonec fajn nápad, protože sme se jednak perfektně najedli několika druhy kuřete se spoustou příloh a jednak sme si dvě hoďky dobře pokecali o zajímavejch věcech z aktuálního dění v Koreji i u nás. Před spaním sem si pak ještě poprvý v Koreji pustil aspoň seriál na notebooku a šel si lehnout.
reklama na Old Spice :-)
večeře na pokoji :-)

pátek

     Vůbec první volný dopoledne v Koreji, nicméně časový posun ještě pořád pracoval a tak sem si ani tak nijak nepřispal. Odpoledne smě měli mít předmět zabývající se aktuální problematikou v Koreji, srovnáváním kultur, náboženství, chování lidí a dalších podobných témat ale jelikož čtyřem lidem nedorazil email o přesunu přednášek na dopoledne, ani tenhle předmět mi nebyl tenhle týden dopřán. Odpoledne jsem tak alespoň vyrazil do eMartu což je něco jako místní Kaufland+Ikea+Rossmann kde sem nakoupil něco k jídlu a pár pomůcek na vytunění pokoje (jako nalepovací věšák, ramínka, odpadkovej koš, koš na věci do sprchy atd. - prostě hotovej Kutil Tim, Bořek Stavitel a Jirka Babica dohromady :-)). No a na níže uvedeném obrázku můžete vidět katastrofální ceny českého piva... ve srovnání s národním alkoholickým nápojem Sodžu je to pěkná pálka. Na zahraničním oddělení sem pak ještě odevzdal formulář s finální úpravou předmětů pro tenhle semestr a vyzved si telefon s korejským číslem. Ještě netušim jak moc a k čemu přesně ho budu využívat ale hodit se muže.
     Páteční večer je pak takový klid před bouří. Už si tak v klidu sedim v teplákách u pc s tím, že si přečtu pár věcí o Koreji a udělám pár věcí když najednou vyrážíme do baru na Sodžu, které si dopřáváme především prostřednictvím několika her, které sem časem taky musim vypsat a popsat. Odtud pak ještě vyrážíme do speciálního Karaoke, no ani nemůžu říct baru, prostě Karaoke podniku :-). V něm to funguje tak, že si pronajmete vlastní místnost kam se vejde tak 10-15 lidí, máte vlastní televizi, dobré uzvečení, mikrofon, seznam skladeb a mužete si zpívat co hrdlo ráčí. Navíc vám i program pomůže zkreslit váš hlas tak, že i pokud zpíváte fakt strašně (tedy jako já :-)) nezní to tak hrozně. Před půlnocí se pak vracíme do kampusu a na pokoji ještě popíjíme Sodžu s Powerade, zajímavá kombinace, a vzhledem k množství, které sem vypil i dobrá ukolébavka do páteční noci. :-)
třetinka lahvové Plzně - 80Kč, třetinka lahvového Budvaru - 40Kč...
karaoke

sobota

     První den kdy sem si přispal a vyspal se do růžova :-) Výletování sem pro tenhle víkend vynechal a tak sem se pohyboval jen po kampusu. Na večeři sem si skočil na kolej a večer od 20:40 sme ještě ve čtyřech vyrazili do kina na Frozen. Né že bych po tom teda nějak prahnul ale nechtělo se mi v sobotu večer sedět na koleji a navíc to byl překvapivě fajn odpočinkovej film a aspoň sem nakouk do centra Wondžu.


neděle

     Jaké to bylo překvapení když sem se ráno probudil a bylo možná deset čísel jemného sněhu. Ten ale během dopoledne začal tát enormní rychlostí takže po obědě už byly jen zbytečky tam kde se držel stín. Zbytek dne trávíme klábosením na koleji, taky konečně volám domu přes Skype a veřer si před spaním pustim dva filmy. Po víkendu sem tak krásně odpočatej na další týden 8.000 km od rodné domoviny :-)

jak rychle napad, tak rychle zmizel


2 komentáře:

  1. Princátko, ty jsi spisovatel..tvůj teenage deníček si čtu před spaním a je to super, jen piš dál a foť a užívej a fot a foť. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. princezničko moje, díky moc, skoro pláču... ;-) neni moc čas ale když mám chvíli tak se snažim rychle něco sesmolit abych pak časem i sám vůbec věděl co sem tady dělal :-)

      Vymazat