úterý 25. března 2014

Noraebang - korejské karaoke

     Pokud v Koreji jen nepřesedáte na jiné letadlo během vaší cesty do Austrálie a strávíte zde alespoň pár dní, ve kterých si vyrazíte s partou místních za zábavou, dá se s velkou pravděpodobností očekávat, že jednoho krásného večera skončíte v tzv. Noraebang, tedy korejském karaoke podniku. Korejci totiž zpěv milují. A je v podstatě jedno, kam za večerní/noční zábavou vyrážíte, vždy můžete očekávat, že se v okolí nejméně jeden takový podnik najde.
chodba s oddělenými karaoke místnostmi
poklidnější rozjezd v sedě
     Návštěvě karaoke podniku obvykle předchází společná večeře nebo posezení o pár lahvích Sodžu pro navození uvolněnější atmosféry. Poté se ve skupině adekvátní velikosti karaoke místností v podniku, obvykle tak mezi čtyřmi až deseti lidmi, vyráží takříkajíc za písničkou. V chodbě karaoke podniku pak zamíříte do jednoho z volných pokojů, ty jsou od sebe samozřejmě odděleny samostatnými vchody a jsou zvukově dobře odizolovány. Uvnitř je pak větší televize či projektor, na kterém pomocí dálkového ovladače vybíráte hudbu. K dispozici je pak několik mikrofonů, v podnicích kde sme byli my jsou k dispozici dva bezdrátové a jeden kabelem připojený k televizi. Samozřejmostí je pak pohodlná sedačka, která lemuje celou místnost a stolek na odkládání věcí a pití. Co se týče výběru hudby, k dispozici je poměrně široké množství nejen moderních korejských interpretů ale i těch západních, o něco horší je to už bohužel se staršími "fláky" například z mých oblíbených let osmdesátých. Cena se pak může dost lišit podnik od podniku. Záleží na destinaci ve které se nacházíte, vybavení i poskytovaných službách. V našem případě se jednalo o jeden z levnějších podniků, kde cena vycházela tuším kolem 4.000 wonů (cca 80Kč) za hodinu za místnost, což je vzhledem k počtu lidí prakticky zadarmo. Zpravidla ale ceny bývají spíše vyšší, každopádně ve většině případů stále za velmi rozumné ceny.

Soobyn (vlevo) zpívá fantasticky
posezení se Sodžu pro vyladění hlasu :-)
pokus o panoramatické zachycení místnosti - špatný podmínky
     Ještě zpět k dálkovému ovladači. Pokud se vám náhodou stane, že se tu ocitnete bez přítomnosti místních, tak jako se to v jednu chvíli stalo i nám, kdy všichni Korejci někam odběhli, bude se vám hodit tenhle návod. Neznalost tohohle zpropadeného ovladače nám skoro způsobila vrásky, protože jak vidíte, anglicky si v něm moc nepočtete a v korejštině v tuhle chvíli ještě nikdo moc zběhlý není.

ovladač, který je snad všude v Koreji stejný není pro cizince zrovna dělaný, návod se může hodit
i takhle pěkně může vypadat  korejský Noraebang
a nebo takhle - nádhera
     To, proč Korejci rádi zpívají mi bylo jasné poměrně brzo. Většina z nich má totiž opravdu dobrý hlas a nic na tom nemění ani úmyslně zkreslující zařízení, které vám ho trochu vylepšuje. Zpívají naplno, s velkou dávkou energie i emocí a užívají si to. Nicméně pokud vy nepatříte mezi příznivce zpěvu, neočekávejte, že se mu vyhnete. Karaoke kultura je v Koreji a také v Japonsku velkým fenoménem, kdy jejím cílem je zábava po zapojení všech zúčastněných, tudíž můžete očekávat, že zpěv po vás bude více než vyžadován. Nicméně není důvod se téhle výzvy zaleknout, na ostudu se tady nehraje, takže hurá do toho :-).




0 komentářů:

Okomentovat