středa 5. března 2014

první výlet - cesta za kulturou jihovýchodu

     Na můj třetí a čtvrtý den v Koreji vycházel školou naplánovaný výlet na jihovýchod Koreje, kde smě měli navštívit například továrnu Hyundai, jeskynní poustevnu Sokkuram, klášter Bungulka a další zajímavá místa.

     Ráno v osm hodin odjíždíme autobusem od sportovního centra. Do rukou dostáváme balíček, co vypadá jako hambureger, ale hádejte co se z něho po otevření vyklube. Ano,  rýže. Čtyři a půl hodiny dlouhou cestu na jih trávíme klábosením a taky spaním. Všichni sme byli po přiletu ještě celkem unavení, tak bylo potřeba nabrat trochu sil. Kolem dvanácté hodině už sme v Ulsanu kde u jedné pěkné plážičky jdeme na oběd. Hned po něm se přesouváme do továrny Hyundai Heavy Industries, největší továrny na světě pro výrobu lodí. Poměrně rychle procházíme menším muzeem a pak se vrháme na okružní jízdu po venkovních prostarách. Areál je to vážně obravský, s velkými rozlehlými halami, tisíci zaměstnanců a desítkami rozestavěných lodí nejrůznějších typů.
pláž v Ulsanu
Hyundai Heavy Industries
     Odtud se přesouváme do parku Daewangam. Malý a klidný příměstský parčík jehož lesnaté břehy omívají vody Japonského moře. Na čerstvém vzduchu strávíme zhruba hodinu, uděláme pár pěkných společných fotek, koukneme k majáku a pomalu se vracíme zpět k autobusu. Na kraji parku je k vidění zajímavá věc. Malý státek s kompresory, kde si tlakem vzduchu můžete očistit boty a oblečení od písku. Celkem praktická věc, u nás jsem něco takového rozhodně neviděl.
most, v pozadí park a maják
     Odtud už vyrážíme na zhruba hodinovou cestu kdy se přesouváme k městu Kjongdžu, kde máme program na další den. Povečeři v místní restauraci u cesty se přemisťujeme do velmi pěkného útulného hotelu. Máme společný večerní program ve společenské místnsoti kde si trochu zaskotačíme a pak se vrháme do nákupu Sodži a přesouváme se na dva pokoje kde namačkaní hrajeme různé párty hry jako True or Dare (pravda nebo úkol) což je i nám známá hra kdy musíte buď odpovědět na otázku nebo splnit úkol (což se později zvrhá v to, že všichni si naschvál bereme úkoly aby to bylo zajímavější) nebo korejskou hru s počítáním, kdy se jede dokola, každý musí přičíst jedna až tři a u koho skončí třicet jedna ten pije. Srandy bylo dost a zábava posledních z nás končí někdy kolem třetí hodiny ranní kdy ses strhaní odebíráme ke spánku spravedlivých.

     Najednou je ale skoro osm ráno a tak musím na snídani, k mému překvapení v evropském stylu. Musím říct, že sem si vážně užil míchané vajíčka nebo párečky, ani sem si neuvědomil jak mi něco podobného chybělo. :-)

     Posléze vyrážíme společně s naší výbornou průvodníku za dalším poznáváním. Prvním z nich je jeskynní poustevna Sokkuram. V hlavní síni, která byla touto dobou zrovna v rekonstrukci a tak byla z vnějšku celá zakrytá, je tři a půl metru vysoká socha Buddhy. Když sme kolem procházely, modlilo se u ní několik místních buddhistů, byl to zajímavý pohled.
jeskynní poustevna byla zrovna v rekostrukci, tudíž zakrytá ale přístupná
     Odtud pak vyrážíme do kláštera Pulguksa, který je jednou z nejvýznamějších kulturní památek v Koreji. Jedná se o krásný komplex budov a krajiny se silnou atmosférou. Navštívit ho stálo za to. Klášter společně s jeskyní byl v roce 1995 zařazen do světového kulturní dědictví UNESCO.
naše banda
     Odtud pak vyrážíme na společný oběd a po něm na 3 další místa. Prvním z nich je Národní muzeum  Kjongdžu. Kjongdžu bylo jednu dobu hlavním městem království Silla a právě proto v jeho okolí najdeme tolik památek, které byly výše zmíněny a v tomto muzeu je k vidění mnoho artefaktů z této doby. Muzeum je ale pořád jen muzeum a síla zážitku s kláštery se nedá srovnávat. Dalším místem je Anapji. Anapji je rybník se třemi ostrůvky a několika budovami a byl součástí většího palácového komplexu. Naší poslední zastávkou před večeří a odjezdem zpět do Wondžu je komplex hrobek Cheonmachong. V tu chvíli už mě ale děsně bolí nohy, chce se mi spát a tak sem rád, když komplex konečně opustíme, navečeříme se a vyrážíme zpět na naší čtyř a půl hodinovou cestu do kampusu, kterou jsem kompletně prospal.
Národní muzeum  Kjongdžu
Anapji
hrobka Cheonmachong
     První výlet tak určitě stál za to. Ve dvou dnech sme toho stihli hodně, možná až moc. A to mám před sebou ještě další dvoudenní poznávání tentokráte hlavního města Soulu. Je čas se na to pořádně vyspat...


2 komentáře:

  1. To je taková nádhera! Děkuji za Tvůj blog, opravdu mě baví to číst a prohlížet. Dost Ti Tvůj zážitek závidím. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak on to i někdo čte? To mám teda radost! :-) Rád bych časem dopsal i zbývající týdny na který sem pak neměl čas, poznámky k tomu mám. Díky a měj se ;-)

    OdpovědětVymazat