sobota 22. března 2014

KakaoTalk - nemáš = nejsi

     Zatímco u nás jsme stále otroky SMSkování, popřípadě mladší ročníky občas sahají po Facebook Messengeru a úplně minimálně pak po dalších aplikacích jako třeba WhatsApp, na jihu korejského poloostrova funguje svět mobilního chatu naprosto jinak.
     Hlavním hráčem v Jižní Koreji je u nás naprosto neznámá aplikace KakaoTalk. Projekt spuštěný relativně nedávno, v březnu 2010, si za čtyři roky existence na místním trhu vydobyl monopolní postavení v oblasti komunikace prostřednictvím rychlých zpráv.


     Jednoduchá mobilní aplikace vás po své instalaci jen požádá o zadání vašeho telefonního čísla, na které vám zašle aktivační SMS, a v tu chvíli je vše připraveno k používání. Přátele vyhledáváte pomocí jejich ID, které si každý vytvoří, může odesílat i doporučení nebo například využít čim dál tím více využívané QR kódy. Mimo klasického "one-to-one chatu" dvou osob nabízí i skupinovou konverzaci, samozřejmostí jsou pak smajlíky a další serepetičky. Další možností, která se po čase objevila jsou například hovory, což je ale spíše doplňková služba, jejíž využití je ve srovnání se zprávami logicky minimální.
     Řeknete si asi, že to vše nabízí i FB Messenger nebo další aplikace, co je tedy výhodou Kakaa? Kakao vsadilo na jednoduchost, přehlednost a rychlost - hlavní atributy, které v asijském mraveništi hrají ještě výrazně vyšší roli než u nás. Doplňkové funkce a různé serepetičky v něm sice najdeme taky, ale zbytečně nás při práce neobtěžují a při ruce tak pořád máte jen to nejdůležitější. Administrace, historie nebo možnost vkládání všech možných dat do zpráv je navíc zpracována řekl bych lépe než u západní konkurence.

vlevo okénko skupinové chatu, vpravo seznam přátel
      Zajímavý je pak i pohled na čísla. Už v červnu 2013 překročil počet jeho uživatelů 100 milionů, což je vzhledem k faktu, že se jedná především o lokální projekt v zemi, která má 50 milionů obyvatel fantastické číslo. Pro neanglicky mluvící je tu pak k dispozici jeden starší česky psaný článek, který krásně ukazuje na způsob využívání tohoto programu, dnes o dva roky později už je situace pochopitelně zase o něco jiná. Vedle Kakaa pak existují v Asii ještě další a co do počtu uživatelů větší projekty jako například čínský WeChat. Vyšší počet uživatelů je ale vzhledem k jedenapůl miliardové populaci Číny celkem pochopitelný, v četnosti zpráv zaslaných každý den na jednu osobu však Korejci stále bezpečně trhají rekordy.

    Evidentní je tak jedna věc - Korejci jsou Kakaem a rychlými zprávami posedlí. Množství zpráv, které každý z nich denně pošle se ze západním světem nedá vůbec srovnávat, píší pořád, všude a neskutečně rychle. Za skoro měsíc co sem v Koreji sem neviděl nikoho psát byť jedinou SMS a ostatně je mi více než jasné proč. Zda časem vymřou i u nás a nahradí je některá z podobných aplikací, to ukáže až čas, můj názor ale je, že v tomto ohledu konzervativní Česko si dá ještě nějakou dobu minimálně krátkého šlofíka.

0 komentářů:

Okomentovat